Cerita Kami: Resepi LAKSA KEDAH step by step

Saturday, September 5, 2015

Resepi LAKSA KEDAH step by step


Assalamualaikum.

Selamat Berhujung Minggu!

Minggu ni buat laksa. Dah lama sangat kitaorang tak buat laksa kat rumah.Ikan dah beli last 2 week. Disebabkan kekangan masa, tak sempat lah nak masak laksa ni. Tips dari pakcik aku yang handal memasak, kuah laksa kena masak awal. Contohnya kalau nak makan esoknya, malam sebelum tu dah boleh buat kuah. Supaya kuah pekat.



Resepi Laksa Kedah, step by step

Rebus Ikan Sardin/ kembong/ tamban (tapi tulang banyak). Aku guna ikan sardin 1 kg. (p/s: kalau laksa sepeket ikan setengah kilo shj)
Rebus bersama asam keping dan garam


Asingkan isi ikan dan tulang ikan


tulang ikan yang kita asing, jangan dibuang. Blend dengan air rebusan ikan tadi,



Tapis


tapis tulang ikan yang di blend tadi . konsep dia macam kocak penapis didalam air.


tapis berulang ulang sampai tulang jadi jernih dan pastikan tulang tak ada dalam kuah.


isi ikan di blend dengan air. Tak perlu tapis, sebab dah asingkan tulang kan tadi.


*bawang besar 2 / 3 biji 
* cili kisar 3 sudu
*belacan (agak agak)

* blender semua sekali


masukkan semua bahan kisar bersama ikan ikan yang sudah di kisar.

Masukkan asam keping (agakagak)

Agak agak kauh dah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan.



Kuah yang sudah dimasak , isi ikan akan mendap dibawah dah akan nampak  air yang jernih kat atas permukaan.

Basic bahan bahan hiasan

Telur Rebus
Cili Api
Timun
Bawang Merah
Daun Selom (kalau tak ada, boleh je letak daun apa2.. cthnya salad)

Laksa Beras. Homemade. (Beli)


Tarraa... Siap! Jom mamam

2 comments: